„Şahul este piatra de încercare a inteligenţei”. (Goethe)
Șahul este un fenomen la nivel mondial, considerat drept sport, artă și știință, devenind cel mai popular joc al minții din lume, cu o istorie de peste 1300 de ani. Șahul este un joc universal, în care nu există bariere de vârstă, sex, rasă, naționalitate sau dizabilități.
Abilitățile dezvoltate în jocul de șah ajută adulții să-și îmbunătățească calitatea deciziilor în viața de zi cu zi, să dezvolte planuri și strategii și să respecte reguli.
Educarea copiilor prin șah va avea rezultate pe termen lung în dezvoltarea inteligenței, în îmbunătățirea încrederii în forțele proprii, în creșterea ratei de absolvire a examenelor și în dezvoltarea spiritului civic.
Educație prin ȘAH
Parlamentul European a aprobat în martie 2012 o declarație prin care se recomandă statelor membre introducerea șahului în sistemul de învățământ, începând cu anul școlar 2014-2015.
Începand cu anul școlar 2014 – 2015, șahul devine disciplină opțională în învățământul românesc. Disciplina se va numi, „Educație prin șah”, iar programa școlară aprobată este destinată ciclului primar. Prin urmare, școlile din România vor putea introduce această disciplină opțională, cu durata de doi ani, pentru elevii din clasele I-IV.