“Şahul este piatra de încercare a inteligenţei”. (Goethe)
Șahul este un fenomen la nivel mondial, considerat drept sport, artă și știință, devenind cel mai popular joc al minții din lume, cu o istorie de peste 1300 de ani. Șahul este un joc universal, în care nu există bariere de vârstă, sex, rasă, naționalitate sau dizabilități.
Abilitățile dezvoltate în jocul de șah ajută adulții să-și îmbunătățească calitatea deciziilor în viața de zi cu zi, să dezvolte planuri și strategii și să respecte reguli.
Educarea copiilor prin șah va avea rezultate pe termen lung în dezvoltarea inteligenței, în îmbunătățirea încrederii în forțele proprii, în creșterea ratei de absolvire a examenelor și în dezvoltarea spiritului civic.
Educație prin ȘAH
Parlamentul European a aprobat în martie 2012 o declarație prin care se recomandă statelor membre introducerea șahului în sistemul de învățământ, începând cu anul școlar 2014-2015.
Începand cu anul școlar 2014 – 2015, șahul devine disciplină opțională în învățământul românesc. Disciplina se va numi, „Educație prin șah”, iar programa școlară aprobată este destinată ciclului primar. Prin urmare, școlile din România vor putea introduce această disciplină opțională, cu durata de doi ani, pentru elevii din clasele I-IV.
Știați că?
Aproximativ 1.000.000.000 (un milliard) de oameni știu să joace șah la nivel mondial!
Numărul posibilelor partide de șah unice este mult mai mare decât numărul de electroni din univers.
Cea mai lungă partidă oficială de șah a durat 20 de ore având 269 de mutări și s-a încheiat la egalitate.
A doua carte tipărită vreodată în limba engleză a fost despre șah!
De ce ȘAH?
Șahul este sportul minții, iar creierul este cea mai activa parte a corpului în timpul unui joc de șah. Studiile arată că practicarea șahului duce în timp la dezvoltarea inteligenței și creșterea IQ-ului.
Șahul te învață să ai o gandire logică, să dezvolți strategii și să iți îmbunătățești memoria. Creierul funcționează ca un mușchi și are nevoie de exercițiu în mod constant pentru a-l menține sănătos.
Șahul ajuta la îmbunătățirea performanțelor școlare prin luarea deciziilor rapide și exacte sub presiunea unui timp limitat de gândire.
Șahul ajută la îmbunătățirea abilităților de citire, memorie, limbaj și abilități matematice. Studiile arată ca elevii care practică sahul au reușit să obțină rezultate mai bune la examenele școlare.
Șahul reprezintă cea mai bună modalitate de a exersa gândirea logică și critică. Pentru un copil, șahul înseamnă mai mult decât un joc, înseamnă aranjarea ideilor, crearea unui plan, formarea gândirii argumentate și asumarea alegerilor.
Șahul demonstrează importanța elaborarii unui plan, a concentrării, și arată consecințele deciziilor luate.
În timpul jocului de șah fiecare jucător trebuie să fie atent la mutările adversarului, acordând atenție fiecărei piese și detaliu. Șahul dezvoltă puterea de concentrare, răbdarea și memoria.
Șahul ajută un copil să își dezvolte imaginația, pe masură ce învață jocul și descoperă noi poziții și combinații posibile.
Șahul dă claritate gândirii și încurajează gândirea creativă. Un jucator de șah învață să vadă căi creative și descoperă strategii pe tabla de șah.
Șahul dezvoltă spiritul de independență, obligând jucătorul să ia decizii bazate numai pe propriul raționament. Șahul ajută copiii să devină independenți, să iși asume deciziile luate și să aibă o atitudinea pozitivă, de învingător.
În timpul jocului de șah fiecare jucător creează un plan, dezvoltă strategii și respectă anumite reguli. Copiii capătă încredere în forțele proprii atunci cand descoperă ce lucruri minunate pot construi cu puterea minții lor.
Șahul stimulează spiritul de competiție, echipă și fair-play. Copiii învață, indiferent dacă pierd sau câștigă o partidă de șah.
Competițiile de șah îi învață pe copii ce înseamnă disciplina, responsabilitatea, fair-play-ul și îi ajută să devină mai competitivi și perseverenți. În același timp, copiii înțeleg că experiența îi va ajuta în viitor, iar efortul depus anterior aduce rezultate și satisfacții.
Șahul este distractiv și este o forma de socializare, favorizând întegrarea copiilor într-o echipă.
Șahul te învață să gândești logic și eficient și te ajută să faci cea mai bună alegere dintr-un număr mare de opțiuni. Datorită șahului, copiii învață să facă “cea mai bună” alegere dintr-un număr mare de opțiuni sub presiunea timpului.
Organizăm zilnic antrenamente de șah online pentru copii cu vârsta între 4 și 16 ani.
Organizăm antrenamente zilnice pentru începători, intermediari și avansați cu vârsta cuprinsă între 4 și 16 ani.
Organizăm antrenamente de șah pentru copii, în parteneriat cu instituțiile de învățământ.
Organizăm antrenamente pentru companiile care vor să-și dezvolte strategia de business prin șah.